Plann Ads
3 min readJun 9, 2021

--

Ми зібрали ще 5 частих помилок маркетологів під час роботи з аналізом даних. Статтю про інші помилки можна почитати тут. Пам’ятайте про ключові моменти та намагайтесь не допускати наступних помилок.

Складання звітності з цифр та графіків без пояснень

Крім звітності з певних KPI, вам необхідно повідомити, чому ви вибрали їх і про що вони повідомляють. Якщо ваші звіти — це просто таблиці з цифрами та графіками без будь-якого контексту, вашому клієнтові залишається зробити свої власні висновки.

Наприклад, замість того, щоб просто сказати, що конверсія зростає, вкажіть, що кампанія «Акційний розпродаж», яку ви проводили останні два тижні, допомогла підвищити коефіцієнт конверсії на 5%. Розповідайте який саме рекламний креатив працював найкраще.

Показ ваших успіхів по кампанії може супроводжуватись коментарями про те, які креативи бренд повинен протестувати для успішного наступного продажу. Все це повинно базуватись на основі того, що спрацювало в цій кампанії.

Якщо продуктивність падає — розповідайте про такі чинники, як сезонність або події офлайн, які можуть допомогти пояснити це падіння. Надання контексту може допомогти зменшити занепокоєння клієнта з приводу лінії графіка, яка падає.

Прийняття рішень на основі невірних даних

Перед початком будь-якого аналізу даних переконайтеся, що ваша конфігурація Google Analytics, відстеження конверсій рекламної платформи та будь-які інші інструменти, на які ви посилаєтесь, налаштовані й правильно вимірюють дані.

Ви можете занижувати відомості про переходи, якщо піксель не спрацьовує належним чином на сторінці подяки. Або ви можете завищити результати, якщо правило перетворення налаштоване для неправильної сторінки.

Крім того, створіть систему для регулярної перевірки правильності передачі даних. Наприклад, розробник, можливо, оновив сайт і відмовився від кодів відстеження в процесі, або клієнт міг змінити URL-адресу сторінки та не повідомити вас.

В ідеалі слід переконатися, що ваш клієнт або команда розробників знають що потрібно повідомляти вас перед впровадженням будь-яких змін.

Не врахування даних бекенду

Правильне маркування UTM і атрибуція джерел в CRM дозволить вам виміряти наскільки ефективно ліди проходять через процес продажів після того, як вони увійшли на сайт.

У загальному підсумку, при правильному налаштуванні, ви зможете співвідносити дохід до певної кампанії, ключового слова та оголошення. Якщо говорити про e-commerce, перегляньте дані про внутрішні продажі та порівняйте їх з тими, які ви відстежуєте на рекламних платформах і в Google Analytics.

Ви можете ідентифікувати продажу або постійних клієнтів, які можуть бути пов’язані з вашими кампаніями, крім тих, які прямо відстежуються на рекламних платформах.

Погане відображення даних

Діаграми та графіки можуть допомогти в розумінні складних наборів чисел в багатьох випадках. Однак, необережне використання графіка може невірно передати результати.

До прикладу, кругова діаграма, яка не містить цифр на які можна посилатися — не найкращий варіант подання того, як дані змінювалися від місяця до місяця. Водночас лінійний графік також може не передавати чітку статистику, необхідну для звіту чи аналізу.

Використовуючи графік або діаграму, подумайте про формат, який найкраще описує всю необхідну ситуацію, яку ви намагаєтеся донести у своєму звіті.

Припущення, що ви можете виміряти все

У вас не завжди буде ідеальна атрибуція, і ви не завжди зможете визначити точну рентабельність інвестицій для кожного показуваного вами оголошення. Наприклад, чи можете ви точно оцінити на скільки недавні світові події вплинули на продаж того чи іншого конкретного товару? Ні, хоча, звичайно, можна робити висновки та знаходити певні кореляції на основі даних.

При постійних змінах в браузерах і операційних системах, що впливають на відстеження, чи буде кожна конверсія точно віднесена до правильного джерела? Навряд. Хоча вам варто докласти всіх зусиль, щоб правильно налаштувати відстеження. Також ви повинні розуміти, що ніяка аналітична система ніколи не зможе презентувати продуктивність з точністю в 100%.

Якщо ви приймаєте рішення на основі даних — варто відкинути нюанси та поглянути на ширшу картину, включаючи огляд загальних маркетингових результатів, а також результатів, прив’язаних до конкретних каналів.

Отже

Подумайте над процесами у своїх рекламних кампаніях, про оцінку даних і складання звітів, опираючись на них. Варто оцінити чи надаєте ви досить контексту для своїх звітів. Проведіть роботу над своїми діями й в результаті ви зможете створювати якісніші звіти та вести більш ефективні бесіди із замовниками про те, що робити після перевірки результатів.

--

--